עימוד ספרים
כשאדם לוקח ספר לידיו הוא לא מתעמק בדרך כלל בדרך שעשה אותו ספר עד שהגיע אליו, או אל המדף בחנות.
הטקסט מופיע שם, מסודר כהלכה, והוא לא זקוק ליותר: ברגע שהספר מוצג לפניו בצורה טובה, קרִיאה וברורה, ה'מוצר' הזה שווה מבחינתו רכישה וקריאה.
אך כדי שהספר אכן יהפוך למוצר קריא וברור, יש צורך בתהליך מהחשובים ביותר בהוצאה לאור: שירות עימוד ספר.
מה זה שירות עימוד ולמה צריך את זה?
שלב עימוד הספר, הוא השלב שבו מעצבים ומסדרים את חלקו הפנימי של הספר – כלומר את כל הטקסט שקיים בכתב היד, לא כולל הכריכה הראשית והאחורית.
כאשר מדובר על שירות עימוד ספרים, הדבר נוגע לכל העמודים הפנימיים כולם, כולל עמודי הקרדיט, עמודי התודות, תוכן העניינים ועוד.
עיקר העבודה במתן שירות עימוד ספרים הוא סידור הטקסט עצמו, והפיכת כתב היד שכתב הסופר לספר מן השורה במטרה להנגיש את הטקסט לקורא בצורה קריאה וברורה ככל האפשר.
רבים נוטים לחשוב שכל שצריך הוא להדפיס את קובץ הוורד עם כתב היד המלא, לכרוך אותו ובכך לסיים.
בפועל זה לא עובד כך, הטקסט עובר לפורמט אחר, ובו הוא מעוצב בהתאם להגדרות שונות אשר נקבעות מראש.
במהלך העימוד נקבעת הדרך שבה הטקסט מוגש לקורא, ומאחר שזו נקודת המפגש הוויזואלית בין הסופר לבין הקורא – השלב שיכריע כיצד בדיוק ייראה כל עמוד ועמוד בספר – תהליך זה חשוב במיוחד.
איך מעמדים ספר?
שירות עימוד ספר נעשה על ידי "סַדָּר", גרפיקאי המתמחה באומנות הטקסט (הטיפוגרפיה).
מדובר באדם מנוסה בתחום עימוד הספרים שעימד מספר ספרים בעבר בשביל להבטיח שהעבודה תצא מדויקת ומהירה יותר.
סדר אשר מחזיק בניסיון רב יוכל לבצע עימוד גם לספרים מורכבים, שבהם משולבים אלמנטים גרפיים מיוחדים כמו תמונות ואיורים.
סידור ספרים נעשה על פי תקנים קבועים וידועים מראש של בתי הדפוס, וכוללים מידות קבועות של הדפים עצמם, מרווח השוליים הרצוי (הן בצידי הטקסט והן מעליו ומתחתיו), מקום מספרי העמודים ועוד.
לרוב תהליך זה נעשה בתוכנת Adobe InDesign, ולאחר מכן הספר שהתחיל כקובץ Word ברוב המקרים, יוצג כקובץ PDF מוכן לדפוס.
עימוד ספרים בתהליך ההוצאה לאור
תהליך עימוד הספר יתחיל לאחר שהטקסט עבר אצל עורך ספרותי ועורך לשוני, ככה לא נצטרך לעמד לחינם טקסטים ועמודים שיוכלו להיגנז בהמשך.
מהרגע בו נשלח את כתב היד המלא למעמד, הוא יתחיל לעבוד על סידור הדפים השונים.
בהתחלה הוא ישלח לסופר ומפיק הספר דוגמה של מספר עמודים מסודרים לקבלת חוות דעת ואישור מהסופר, ולאחר מכן הוא יעמד את כל הטקסט לקבלת פורמט איכותי המוכן לבית הדפוס.
לאחר תהליך העימוד בספרי ניב, חשוב לנו להעביר את הקובץ דרך מגיה לשוני נוסף שיבדוק שלא נפלו טעויות הקלדה, שגיאות כתיב שפוספסו, מילים שהתאחדו מבלי משים ועוד, בשביל להבטיח שהספר שיצא יהיה חף מטעויות ככל הניתן.
אם מדובר בספר דיגיטלי הקובץ יעבור לקידוד אצל מומחה מטעמנו שיהפוך את הטקסט לספר דיגיטלי מרשים. כשמדובר בספר פיזי, לאחר תהליך העימוד וההגהה הספר יעבור לדפוס להדפסה של העתק שמש לאישור המחבר ולאחר מכן יצא רשמית לדפוס ולאור!
שלבי תהליך העימוד
כאשר מדובר על שירות עימוד ספר, בתחילת העבודה יקבע המעצב הגרפי את הפרטים הבסיסיים של העימוד: סוג הגופן שבו ישתמש, מידת הריווח של הטקסט ועוד.
מאותו רגע הוא מתחיל להתקדם בעימוד תוך שהוא קובע את מראה כל חלקי הספר: השערים, עמוד הקרדיטים, עמוד התודות, מספרי העמודים, הכותרות הרצות, תוכן העניינים, כותרות הפרקים, התמונות (אם ישנן כאלו) ועוד.
זהו בעצם השלב שבו הספר הולך ומתהווה ומקבל את הצורה המוכרת והידועה.
תהליך שירות עימוד ספרים הוא לא פשוט ומצריך ידע וניסיון רבים, ולשם כך חשוב להעביר את המטלה למעמד ספרים מקצועי שיש לו רקע וניסיון מתחומי האומנות, היצירה, הטיפוגרפיה והגרפיקה.
ככלל, תהליך שירות עימוד ספר אורך כשלושה חודשים לכל היותר. כאשר מדובר בספר קל לעימוד, ספר פשוט וקצר יחסית, ללא אמצעים גרפיים מיוחדים, העימוד יכול להימשך גם חודש אחד בלבד; מצד שני, ספרים מורכבים גרפית יכולים לדרוש תהליך עימוד ספרים של יותר משלושה חודשים.
שלב העימוד הראשוני, שבסיומו תישלח לסופר דוגמה של 20 העמודים הראשונים, אורך כשבועיים בדרך כלל.
לאחר שמסתיים תהליך העימוד נעשה שלב חשוב נוסף – הגהה לאחר עימוד, על ידי אדם שלא ערך את הספר קודם לכן (אך כן מחזיק בתואר עורך לשון מוסמך), כדי שיקרא את הספר שוב ויבדוק אם יש בו שגיאות או טעויות, כשלב אחרון לפני הירידה לדפוס.
עוד יכול לעניין אתכם: עיצוב כריכת ספר | הוצאת ספרים עצמאית
על ה'כללים' הרווחים בתהליך עימוד ספר
כפי שכבר ציינו, בעולם העימוד כמה כללים רווחים.
לא כולם כללים קשיחים, ורבים מהם ניתן לשנות, אך מומלץ לשמור עליהם לרוב כדי להבטיח ספר שייראה טוב וברור – וגם דומה בפורמט שלו למראה האהוב והמוכר של עולם הספרים.
הינה כמה כללים רווחים בהקשר זה:
- סוג הגופן: רוב הספרים, וגם רוב העיתונים, מודפסים בישראל באותו סוג פונט – "פרנק ריהל בלט בוק". אומנם ברשת האינטרנט אנחנו רגילים בדרך כלל לגופן Ariel, אך במוצרים המודפסים נהוג להשתמש באותו גופן בעל השם הארוך – פשוט משום שהוא נחשב לקריא ביותר בעברית, כלומר לזה שלעין הכי נוח לקרוא על הדף. מומלץ לבחור בסוג הגופן הזה גם לספר שלכם.
- רוחב השוליים: גם בעניין זה יש סטנדרט מקובל, ולרוב הגמישות בו לא רבה. מדוע? משום שגודל השוליים חשוב כדי להבטיח חיתוך טוב של הספר מבלי 'לחתוך' חלקים מהטקסט או לגרום לכך שסופי השורות 'ייבלעו' בקפל הספר שבמרכזו. השוליים הסטנדרטיים גם נחשבים כאלו שמאפשרים אחיזה נוחה בספר, מבלי להסתיר את הטקסט.
- רווחים בין השורות ופסקאות: קשה מאוד לקרוא טקסט כ"בלוק" ארוך, בלי רווחים בין השורות ובלי פסקאות. לכן חשוב להקפיד גם על כך. בספרים רבים קיימות ההזחות, מעין 'כניסה' של השורה הראשונה בכל פסקה חדשה פנימה, לכיוון שמאל, דבר אשר יוצר גם הוא סדר בטקסט והופך אותו נוח יותר לקריאה. ישנם ספרים שבהם במקום הזחה מופיעה שורה ריקה. זהו עניין שנתון לשיקול הסופר והמעמד.
- מספור העמודים: מספרי העמודים יכולים להופיע בראש העמוד או בתחתיתו, בצד הדף או במרכזו. כמו כן, מקובל מאוד לכתוב את שם הספר בכל כפולת עמודים (אי־זוגית, למשל), ובכפולה השנייה (הזוגית) – את שם המחבר או את שם הפרק. גם עניין זה נתון לשיקול הסופר.
- שערים ופרקים: יש שמעדיפים שכל שער או כל פרק יופיעו בעמוד בפני עצמו; ישנם כאלו שאת השערים יותירו בעמוד נפרד, ואת הפרק – בראש עמוד חדש; ויש כאלו שיכללו גם את השער וגם את הפרק באותו עמוד שבו נמצא הטקסט. כך או כך, נהוג בדרך כלל להתחיל את הספר עצמו, וכן שער חדש או פרק חדש, בצד שמאל (כלומר במספר עמוד זוגי).
- תוכן העניינים: רבים לא יודעים זאת, אך את תוכן העניינים לא חייב ליצור הסופר עצמו. הוא יכול להיבנות בסוף תהליך העימוד, בצורה אוטומטית, בעזרת תוכנת העימוד. יש בכך היגיון רב: כל עוד העימוד לא הסתיים מספרי העמודים יכולים להשתנות – ולכן עדיף שתוכן העניינים ייווצר בסוף התהליך.
שירות עימוד ספרים בהוצאת ספרי ניב
בהוצאת ספרי ניב צוות של מעמדים מצוינים, מנוסים במיוחד. המעמדים שעובדים עם ההוצאה ביצעו עימוד ספרים לעשרות סוגים של טקסטים ומסמכים, כך שהם מסוגלים לעמוד מול כל אתגר ולבצע את העימוד על הצד הטוב ביותר.
אנשי ההוצאה מקפידים 'לשדך' לספר ולסופר את המעמד המתאים ביותר, ותהליך העימוד כולו מלווה על ידי מנהל ההפקה, שנמצא לצד הסופר מהשלב הראשון ועד לשלב האחרון בתהליך ההוצאה לאור של הספר.