עיצוב כריכה

עיצוב כריכת ספרים

כל אדם, בין אם הוציא ספר ובין אם לא, יכול להבין את החשיבות של מראה הכריכה, שכן זהו חלון הראווה של הספר והסיבה שבגללה רבים קונים ספר כזה ולא אחר.

כריכת ספרים – השער הקדמי, או הכריכה הראשית, בשילוב הטקסט שבגב הספר, הם שמשפיעים יותר מכול על החלטתו של הקונה אם לבצע את הרכישה או לא.

עיצוב כריכה לספר, אם כן, הוא אחד מהשלבים החשובים ביותר בהוצאתו לאור.

כיצד מתבצע תהליך עיצוב כריכת ספרים?

ככלל, עיצוב כריכת ספרים אורך בין שבועיים לחודש. אומנם הוא תלוי בכמה גורמים, אך זהו הזמן הממוצע לשלב של עיצוב כריכה לספר בתהליך ההוצאה.

להבדיל ממה שקורה בהוצאות לאור מסורתיות שבהן למחבר הספר אין שום שליטה על נראות כריכת הספר, אצלנו בספרי ניב מאמינים כי לאורך כל שלבי העיצוב וההפקה כולל שלב כריכת ספרים, הסופר צריך להיות מעורב ולקחת חלק בהחלטות, שכן בסופו של דבר זו תהיה הכריכה של הספר שהוא כתב – וחשוב שהוא, יותר מכל אחד אחר, יהיה שבע רצון ושלם עם התוצאה.

עיצוב כריכה לספר אונליין עיצוב כריכה של ספר

השלבים בתהליך עיצוב כריכת ספרים

בשלב הראשון של עיצוב כריכה לספר יערוך הסופר שיחת היכרות קצרה עם מעצב הכריכה, בהיכרות זו יוכל המעצב ללמוד על אופי הספר, וגם לשמוע ממחבר היצירה על רעיונות כלליים לעיצוב, אם יש כאלו.

כשמדובר בעיצוב כריכות ספרים, זה הוא שלב חשוב מאוד שכן הוא זה שיעניק את ההשראה ואת ‘הכיוון הנכון’ עבור המעצב.

לאחר שיחת ההיכרות הזו יכין המעצב סקיצה הראשונה – מעין דוגמה ראשונית למראה הכריכה, שאותה ישלח לסופר לעיון ולהערות, סקיצה זה תכלול כיוון כללי לעיצוב הספר לרבות כותרות ושם הסופר, וכן דברים מובנים נוספים כגון לוגו ההוצאה לאור, הכנה לברקוד ומחיר הספר לצרכן, שיופיעו במיקום הנהוג ובמידה המקובלת. 

לאחר הסקיצה הראשונית, ישוחחו המעצב והסופר, ידייקו את הרעיון והכיוון, וכך עד שיתקבל המראה הרצוי מבחינת הסופר, הסקיצה נשלחת כפריסה – כלומר כפי שהכריכה הייתה נראית אם הספר היה נפתח ומושכב כשעמודי הפנים כלפי מטה, וזאת כדי שהסופר יראה את חזית הספר, את הגב שלו ואת השדרה (צד הספר).

כאשר מדובר על עיצוב כריכת ספר, המעצב לרוב משתמש במאגר תמונות גדול שממנו הוא מוריד, תמורת תשלום, את התמונה המתאימה לדעתו ביותר – שתהיה הבסיס לכריכה כולה.

בשלב הסקיצה של כריכת ספר, לרוב המעצב ישתמש רק במעין דוגמה, לא קנויה עדיין, כדי לאפשר לסופר להחליט אם ירצה בתמונה הזו או באחרת, לכן בשלב זה איכות תמונת הכריכה עשויה להיות ירודה מעט.

לאחר מכן, כאשר הסופר אישר את עיצוב הכריכה, תבוצע רכישת התמונה ממאגר התמונות, ימוקם הברקוד העדכני של הספר, יעודכן מחיר הספר לצרכן, יבוצעו חישובי ה’גלישות’, חישוב עובי השדרה על פי עמודי הספר, ותופק פריסת הספר לדפוס (עניינים הקשורים יותר לתהליך הדפסת ספרים).

נרחיב על אותן הגלישות שהזכרנו קודם: בתהליך הדפוס נעשה שימוש בסכין חיתוך (גליוטינה) אשר חותכת א הספר למידותיו.

בכדי לוודא שלא יהיו שוליים לבנים (נקראים גם נימה לבנה) בקצה הכריכה, המעצב יוודא שקיים בליד (Bleed) כלומר, התמונה גולשת כחמישה מילימטרים מעבר למידות הספר. 

עיצוב כריכה לספר אונליין עיצוב כריכה של ספר

עיצוב כריכה לספרים כולל מספר פרטים חשובים שכדאי לשים אליהם לב לאורך התהליך:

  • טקסט גב הספר – אומנם כתיבתו היא לא חלק מעיצוב הכריכה, אך הכריכה האחורית מושפעת ממנו מאוד ותעוצב לפיו – מה גם שלגב הספר חלק גדול בהחלטת הקנייה של הקוראים הפוטנציאליים.
    כדאי להשקיע בחלק זה מחשבה רבה. בספרי ניב, אנו שולחים הנחיות ברורות המסבירות כיצד לכתוב את גב הספר, וכמו כן, מנהל ההפקה של הספר מעורב רבות בשלב זה.
  • תמונת המחבר – אנו ממליצים בחום להוסיף תמונת פנים איכותית לגב הספר.
    הספר הוא כרטיס הביקור שלכם, וחשוב לקשר את המותג שבניתם לפנים. אם כי, דבר זה הוא רשות ולא חובה. סופרים רבים מעדיפים להישאר “מאחורי הקלעים” ולעיתים אפילו להישאר אנונימיים לחלוטין.
  • תוספת דשים – דש הוא מעין תוספת או המשך לכריכה, שמקופל כלפי פנים. הוא יכול להתווסף לספרים בכריכה רכה בלבד.
    תוספת זו מאפשרת לייצר מראה מרשים ומכובד יותר – וגם להוסיף שטח לעוד קטעי כתיבה, כגון המלצות, אם ירצה בכך הסופר, או מיקום אלגנטי יותר לתמונת המחבר והברקוד, אשר יפנו עוד “נדל”ן” יקר ערך בגב הספר.
  • הבְלטה – הבלטת אותיות או אלמנטים מסוימים בכריכה, עשוי להעניק לספר מראה מיוחד, ‘תלת ממדי’, ולתת לו רובד נוסף מבחינת התחושה כאשר מעבירים על הכריכה את האצבע.
  • לכה סלקטיבית – מיועדת לספרים עם למינציה מסוג מט (לא מבריקה), ובעצם מוסיפה שכבת לכה מבריקה לאלמנטים ספציפיים בכריכה – תמונה, אותיות, מילים ועוד. ישנה לכה רגילה, שמציעה ברק בלבד, ולכה מובלטת.
    כך או כך, הכלי הזה מבליט בצורה יפה אלמנטים ספציפיים בעת עיצוב כריכות ספרים.
  • פוֹיְל / צבע חמישי – כאן מדובר בציפוי של צבע מטאלי על חלק מהכריכה. זהו כלי עיצובי שנהוג להשתמש בו בעיקר בספרים מתחום המשפט ובספרי קודש.
  • ז’קט – מעין כריכה נוספת ש”מתלבשת” על הכריכה הקשה. אמצעי שהיה נהוג יותר בעבר, אך גם כיום ניתן לראות אותו, בעיקר בספרות מקצועית ובספרים המיועדים לשיווק בחו”ל.
  • כריכה קשה עם בד – גם האלמנט הזה נפוץ פחות היום מבעבר. מדובר בעטיפת בד לספרים בכריכה קשה, ואפשר אפילו לבחור את סוג הבד שיעטוף את הספר. כמו הפויל, גם אלמנט זה מומלץ בעיקר לספרי קודש ולספרות משפטית.

עיצוב כריכות ספרים בספרי ניב

הוצאת ספרי ניב עובדת עם שורה של מעצבים מנוסים במיוחד, שמאחוריהם עשרות ומאות עיצובים בתהליכי כריכת ספרים – כולל עיצוב כריכת ספר וכן שירות עימוד ספרים לרבי מכר רבים.

ההוצאה תציע לכם, בעזרת צוות המעצבים המנוסה שלה, עיצוב כריכות לספרים מכל הסוגים וברמה הגבוהה ביותר, כולל אותם אלמנטים מיוחדים שצוינו כאן.

מנהל ההפקה המלווה את הסופר ידאג לבחור איתו את המעצב המתאים ביותר, וילווה אותו לאורך כל התהליך של עיצוב כריכת ספר עד ליצירת כריכה מרשימה ומושכת.

רוצים לשמוע עוד על תהליך עיצוב כריכות לספרים? צרו איתנו קשר עוד היום!

צרו קשר

שתפו את המאמר

שירותים נוספים

שיווק בספרי ניב

בספרי ניב חשוב לנו במיוחד להציע לסופרים שלנו אפשרויות שיווק מתקדמות שיעזרו להם לקדם את הספר שלהם לקהל הרחב. האופציות המגוונות שאנחנו מציעים לא מתחילות

קרא עוד »

סמינר שיווק לסופרים

סמינר שיווק לסופרים לתשומת לבכם: בימים אלו לא מתקיים סמינר שיווק בעקבות מגפת הקורונה אם תשאלו את הסופר הממוצע באשר לתהליך הוצאת ספר לאור, קרוב

קרא עוד »

חולמים לפרסם ספר?

צרו עמנו קשר, ואנו נלווה אתכם צעד צעד, יד ביד, לאורך כל הדרך. בהצלחה!

הצטרפת לרשימת התפוצה בהצלחה!

ספרי ניב ברשתות החברתיות

להוציא ספר לאור

עם ספרי ניב - זה פשוט מתמיד!

מזמינים אותך להשאיר פרטים ואנו נחזור אליך עם כל המידע :)

איפוס סיסמה

הזינו סיסמה חדשה

איפוס סיסמה

הזינו כתובת דוא"ל וישלח אליכם אימייל עם קישור לאיפוס הסיסמה.

כבר יש לך חשבון?

פעם ראשונה אצלנו?

צור חשבון

הוצאת ספר לאור?
התחל למכור את ספרך בחנות הספרים המקוונת המתקדמת בישראל!

צור חשבון סופר

כבר יש לך חשבון סופר?

מזל טוב!

עשית את הצעד הראשון
לקראת היציאה שלך לאור!

ולבינתיים - ספרי ניב ברשתות החברתיות