על תהליך הוצאה לאור
הוצאה לאור היא אחד התהליכים המרתקים שעולם הסיפורת יכול להציע לנו – ואחת העבודות המעניינות בכלל.
זוהי אומנות עמוסת תהליכים קטנים וחשובים, שמתגבשים יחד לכדי תוצאה סופית: הפיכת כל כתב יד באשר הוא, ואין זה משנה באיזה מצב או באיזה פורמט הוא נמצא, לכדי ספר של ממש.
כשהתהליך הזה מסתיים, אפשר לומר שמדובר בלידה של משהו חדש.
כיום ישנן לא מעט הוצאות לאור בישראל, אשר מוציאות עשרות ומאות ספרים מדי שנה בצורה מקצועית.
ישנם גם סופרים רבים שעושים זאת בכוחות עצמם, מה שנקרא גם ‘הוצאה עצמית’.
בסופו של תהליך, הסופר, בין אם פנה להוצאה לאור ובין אם עשה זאת בהוצאת ספרים עצמאית, מחזיק בידיו בגאווה בספרו החדש.
מהו תהליך ההוצאה לאור?
הוצאה לאור (גם הוצאת ספרים עצמאית) היא, כאמור, תהליך אשר מורכב מהרבה מאוד שלבים קטנים, המתגבשים יחד לכדי ספר שלם.
תהליך הוצאת ספרים עצמאית על רגל אחת, אלו התהליכים המרכיבים את ההוצאה, מראשית הדרך ועד להתהוותו של הספר:
- עיבוד כתב היד והקלדה: כיום רוב כתבי היד נכתבים במעבד תמלילים (כדוגמת Word), אך ישנם לא מעט שנכתבים על נייר, מודפסים מבלי שהמקור נמצא ועוד. כתבי היד הללו מעובדים ועוברים הקלדה, כדי שיהפכו לדיגיטליים ושניתן יהיה לעבוד איתם ולהוציאם לאור בקלות.
- כתיבת צללים: ישנם אנשים שהרעיון קיים בראשם, אך המעבר מהראש אל הדף הוא הקשה מבחינתם (ראו: איך כותבים ספר). עבורם קיימים סופרי הצללים, שישמעו את כל שיש להם להציע ויהפכו זאת לספר של ממש, בכישרונם הסיפורי.
- תרגום: אם ירצה הסופר שספרו יופץ בחו”ל, או לקהילות זרות בישראל, או לחלופין אם שפת המקור של הספר אינה עברית, יועבר הספר לתרגום לשפה כזו או אחרת לפני תחילת שלב העריכה.
- עריכה: לאחר שכתב היד קיים ומוכן לעבודה, הוא עובר את השלב הראשון המעשי של ההוצאה – עריכה. עריכה זו כוללת עריכת לשון ועריכת ספרות, וכן הגהה. בספרים מסוימים אף יבוצע ניקוד מלא.
- איור: בספרי ילדים בעיקר, לאחר העריכה, כשהספר כבר מוכן מבחינה טקסטואלית, יבוצע איור לספר בעזרת מאייר מקצועי.
- עיצוב כריכה: שלב זה כולל גם את הכריכה הקדמית וגם את האחורית, כולל טקסט גב הספר – שהוא טקסט חשוב בפני עצמו. לקריאה נוספת.
- עימוד: אחרי שכל ה’רכיבים’ מוכנים, מתחיל שלב העימוד – השלב שבו מסדר המעמד (נקרא גם סַדָּר) את הטקסט, כולל כל האלמנטים הגרפיים, על גבי עמודי ספר תקינים – בהתאם לסוג הספר. למעשה, השלב הזה הוא השלב האחרון לפני תחילת שלב ההדפסה.
- הדפסת העתק שמש: שלב זה הוא שלב הדפסה ראשוני, של מעין דוגמה המועברת לסופר כדי שיוכל לעבור על התוצאה ולאתר טעויות ויזואליות, מילים שנחתכו בטעות או שגיאות כתיבה אם יש כאלו. ההעתק הזה אינו זהה לתוצאה הסופית, ומהווה דוגמה בלבד.
- דפוס: לאחר אישור העתק השמש, הספר יורד לדפוס, ומודפס במספר עותקים על פי ההסכם בין הסופר לבין ההוצאה לאור.
- ספר אלקטרוני: לאחר שהספר עבר את כל שלבי העריכה והוא מוכן ומודפס, ניתן גם להעלותו כספר דיגיטלי לרשת, ולמכור אותו בחנויות הרלוונטיות.
- ספרי שמע: להשלמת כלל האפשרויות, ניתן להוציא לאור גם ספר שמע – זהו פורמט שהופך נפוץ יותר בשנים האחרונות, ומאפשר האזנה לספר. זה פורמט מעולה ללקויי ראייה, וגם לאנשים שנהנים להאזין לספר תוך כדי הפקקים בבוקר. בתהליך זה, אחרי שהספר יוצא לאור הוא מוקלט על ידי קריין מקצועי שמעניק חיים לספר.
- הפצה מקוונת: הספרים האלקטרוניים וספרי השמע ניתנים להפצה ברשתות האינטרנט, כך שיהיו זמינים לרכישה בחנויות מקוונות מוכרות, כמו עברית, מנדלי ועוד.
- הפצה מסורתית: אנחנו עוזרים גם בהפצת הספר לרשתות הספרים המובחרות למי שמעוניין בכך. אנחנו עובדים עם סטימצקי וצומת ספרים וממליצים על הצעדים הרלוונטים לשלבים השונים.
- יחסי ציבור: לצד כל אלו ניתן גם להיעזר בשירותי יחסי ציבור. אחד השלבים המאתגרים ביותר לסופרים הוא תהליך השיווק. יחסי הציבור יבטיחו כי הספר יגיע לידיעתם של כמה שיותר כלי תקשורת, ומשם לכמה שיותר קוראים פוטנציאליים בצורה הנוחה ביותר.
- שיווק במדיה החברתית: הרשתות החברתיות הן הכלי הטוב והנוח ביותר להפצת שם הספר והסופר, וליצירת קהילת קוראים סביבו. שיווק נכון במדיה החברתית יאפשר לעשות זאת בצורה מהירה, יציבה וטובה.
על ההבדלים בין הוצאה עצמית להוצאה בהוצאה לאור
רבים תוהים מהו ההבדל בין הוצאה לאור של ספר בעזרת הוצאה מקצועית, לבין הוצאה ספרים עצמאית.
ראשית, נגיד זאת באופן ברור: אין ספק שבמקרים שבהם הסופר עצמו מנוסה בהפקת ספרים, הוצאה עצמית תחסוך מעט מההוצאות הכרוכות בהוצאה לאור של ספר.
אך עבור סופרים לא מנוסים, הטעויות ו־’ההתגלחות’ על הספר של עצמם, לעיתים רבות תגרום לעלויות כפולות, בשל בחירה לא נכונה של ספקים שונים לתהליך, ובסופו של דבר לתוצר בעל איכות בינונית וייתכנות שיווקית נמוכה מאוד.
הוצאת ספרכם לאור דרך הוצאה מקצועית, בין אם במימון המחבר ובין אם במימון ההוצאה, תבטיח הרבה מאוד יתרונות שלא נמצאים בשיטת ההוצאה העצמית: החל באנשי המקצוע השונים, המנוסים מאוד שעברו מבדקים על ידי ההוצאה, בין אם אלו עורכים, מאיירים, מתרגמים, מעצבים, בתי דפוס, אנשי יח”צ ועוד, דרך העמדת ארסנל גדול של אנשי מקצוע עבור הסופר, ועד ליווי לאורך כל התהליך בידי אותו גורם.
יתרון חשוב נוסף, שאין לזלזל בו, הוא הניסיון: הוצאות ספרים מקצועיות מבצעות את התהליך הזה מסביב לשעון, ומאחוריהן מאות ואלפי תהליכים מוצלחים.
העובדה הזאת מבטיחה שאותן הוצאות יהיו מקצועיות יותר ויוכלו להתמודד בצורה טובה יותר גם עם פרויקטים מורכבים מאוד.
מעבר לזה, הוצאה על ידי אנשי מקצוע, תחת מטרייה של הוצאה לאור, תהיה בדרך כלל מהירה יותר, והכי חשוב – להוצאות לאור יכולות שיווקיות וקשרים רבים בעולם יחסי הציבור לספרים, רבים יותר מכל סופר באשר הוא, ועל כן ההיתכנות השיווקית של הספר תעלה פי כמה.
ובקיצור, כמו שלא הייתם רוצים שרופא מנתח יבצע את הניתוח הראשון שלו על גופכם לפני שהתנסה בכך רבות לפני כן, כך גם לא תרצו שאדם לא מנוסה יפיק, ישווק ויוציא לאור את ספרכם.
הפקה והוצאה לאור של ספרים היא מקצוע לכל דבר ועניין.
אנו מאמינים שהוצאת ספר היא אחד התהליכים החשובים ביותר בחייו של אדם.
תנו לאנשי מקצוע לעשות זאת: גם אם זה עולה יותר, בסוף זה משתלם לאין שיעור.
ההבדל בין הוצאת ספר במימון המחבר למימון על ידי ההוצאה
בשוק הספרים הישראלי כיום, ברוב המקרים הסופר הוא זה שמשקיע את עלות הפקת ספרו והוצאתו לאור.
אך תאמינו או לא, יש לכך יתרונות משמעותיים על פני סופרים ‘שזכו’ שהוצאה לאור מסורתית תממן את הפקת ספריהם.
אז כמה עולה להוציא ספר לאור?
אחת השאלות הנפוצות היא כמה עולה להוציא ספר? כאשר ההוצאה היא זו שמממנת את הוצאת הספר, בכל הנוגע למחיר הוצאה לאור, הסופר יצטרך להתמודד עם ההשלכות הללו:
1.בראשית התהליך, יהיה על הסופר להמתין בסבלנות כחצי שנה עד לקבלת תשובה באשר לכתב היד שהגיש להוצאה המסורתית, ובדרך כלל, תשובתם תהיה שלילית.
דבר זה אינו נובע משיקולים הנוגעים לטיב יצירה, ההיפך הוא הנכון, התשובה נובעת מהמודל הכלכלי של אותן הוצאות לאור מסורתיות.
היות והן צריכות להרוויח ממכירת הספרים, ואין כל כך קשר בין טיב הספר ליכולתו למכור, ההוצאות המסורתיות מחפשות ביטחון בהשקעות שלהן. ולכן ילכו על סיפורי הצלחה ידועים מראש כמו ידוענים, מחברי רבי מכר קודמים, ספרות מתורגמת מחו”ל ועוד.
דבר זה לא מותיר ברירה לסופרים מוכשרים בתחילת דרכם לפנות להוצאות לאור במימון המחבר. בשלב זה הם אולי עדיין לא יודעים זאת, אך כל זה בעצם פועל לטובתם.
3. כאשר הספר מוצא לאור במימון הוצאה לאור מסורתית, ‘תורו’ של הספר לצאת לאור אינו קרוב ולעיתים משובץ שנה וחצי קדימה – שכן להוצאות המסורתיות תקציב מתוכנן וקבוע מראש, ואמצעים מוגבלים לעבוד איתם.
4. בהוצאה המסורתית הסופר מקבל כ־8% מתמלוגי המכירות, שיעור נמוך מאוד שלא באמת משקף את עבודתו.
בסופו של דבר, הסכום שהסופר צריך לשלם להוצאה לאור כאשר הוא מממן את התהליך מתגמד לעומת החסרונות הרבים של תהליך הוצאה לאור בהוצאה מסורתית.
בהוצאה במימון המחבר הכול קל ופשוט יותר. הסופר מעורב בתהליך, ההחלטות הן שלו, הזכויות שלו, הרווחים שלו, הספרים שייכים לו – והכול קורה בתוך חצי שנה בממוצע.
בשנה האחרונה, ובעקבות משבר הקורונה, עולם ההוצאות המסורתיות עבר טלטלה נוספת, ובמקרים מסוימים ההוצאות דרשו גם את זכויות היוצרים וגם את מימון התהליך על ידי הסופר.
לכן חשוב מאוד לבדוק את ההוצאה אליה אתם פונים הרבה לפני שלב החוזה! ולבחון את השאלה כמה עולה להוציא ספר, לא רק מבחינת המחיר.
הוצאה לאור קצת אחרת
בין ההוצאות לאור עצמן ישנם, כמובן, גם כן הבדלים – כמו בכל תחום שבו ישנם כמה שחקנים המתחרים זה בזה.
אך אנו שחקן מסוג אחר, היות ואנו עסוקים ביצירה תמידית של שיפור חווית הסופרים שלנו, שיפור תנאי השוק לסופרים שלנו, דיוק תהליכי ההפקה ופיתוח משאבי שיווק ויח”צ שאין לשום הוצאה לאור אחרת.
אנו מובילים את השינוי, קובעים את הטון, ורואים כי כל היתר מתיישרים אחרינו באיחור של כמה שנים.
הוצאת ספרי ניב מציעה לסופריה, מעל לכול, שירות ייחודי, אישי וביתי, הרגשה של משפחה ויחס קרוב במיוחד.
מעטות הוצאות הספרים שבהן אנשי ההוצאה עצמם מתרגשים מהוצאת הספר כמעט כמו הסופר עצמו.
בהוצאת ספרי ניב זוהי המציאות בכל ספר וספר שיוצא לאור.
הוצאת ספרי ניב מקפידה מעל לכל להציע לסופרים שלה את התנאים הטובים ביותר.
לכן היא מחתימה את סופריה על הסכם הוצאה אשר מותיר את כל הזכויות על הספר בידי הסופרים, וכדי לצמצם עד למינימום את העמלות שייגבו ממנו בדרך, מחברת בין הסופרים לבין חברת הפצת הספרים באופן ישיר, ולא לוקחת עמלה מכירה כלשהי על עניין ההפצה לרשתות הספרים.
לצד כל אלו, מעניקה ההוצאה לסופריה את כל השירותים הקיימים היום בעולם ההוצאה לאור.
בהתאם לכך, ספרי ניב היא אחת היחידות בארץ אשר מציעות גם ספר מודפס, גם ספר אלקטרוני (דיגיטלי) גם ספר שמע וגם ספר אינטראקטיבי, לצד אפליקציה ייחודית וזאת כדי לאפשר לסופר להגיע לכמה שיותר אנשים ו’לדבר’ לציבור קוראים רחב ככל האפשר.
כמו כן, מציעה ההוצאה שירותי שיווק ויחסי ציבור יוצאי דופן, שיתופי פעולה רחבים עם הוצאות ספרים בחו”ל באמצעות הסוכנות הספרותית הבינלאומית שלנו למכירות זכויות יוצרים של סופרי ההוצאה, תרגום ליותר מ־50 שפות, פרסום ספרים באמזון, שירותי הפצה בינלאומית, השתתפות בירידי ספרים בארץ ובעולם – וביניהם שבוע הספר העברי, יריד הספרים בפרנקפורט, בלונדון, בולוניה ועוד – כדי שכל סופר שלנו ימצה את מלוא הפוטנציאל מהספר שלו!
מתכננים להוציא ספר לאור? מחפשים עוד מידע על מחיר הוצאה לאור? כמה עולה להוציא ספר לאור ומאיפה מתחילים? בין אם סיימתם את תהליך הכתיבה ובין אם תרצו שאנו נכתוב בעבורכם, אנו מזמינים אתכם ליצור עמנו קשר ומבטיחים לכם שלצאת לאור אתנו תהיה אחת ההחלטות הכי חכמות ונכונות שתעשו בדרך אל האור, צעד צעד, יד ביד, איתנו.