ניקוד
אחד מתפקידיו של עורך לשון מוסמך הוא ניקוד הטקסט: מלאכת מחשבת שמצריכה חשיבה על כל מילה ועל כל אות, וכזו שכיום מעטים מאוד מבינים בה לעומק.
התורה הזו, שרובינו לומדים בכיתות הראשונות של בית הספר היסודי ואט־אט שוכחים ממנה עם המעבר לכתב יד, כוללת בתוכה מערכת חוקים ענפה למדי, שמצריכה לימוד רב ובלתי פוסק.
גם השירות הזה הוא אחד השירותים שמעניקה הוצאת ספרי ניב לסופריה, בז'אנרים המתאימים וכן בניקוד ספציפי (שגם עליו נסביר בהמשך).
מהו ניקוד?
ניקוד ספר הוא מלאכה שבמהלכה מסמנים את התנועות ואת העיצורים בעזרת סימנים מוסכמים מראש.
ישנם כמה כאלו: שווא, חיריק, פתח, קמץ צירה, סגול, חולם, שורוק, קובוץ, חטף פתח, חטף קמץ, חטף סגול, דגש ומפיק.
כל אחד מהסימנים מבטא תנועה או עיצור, כך שפתח, למשל, מסמן את התנועה a וצירה את התנועה e.
מערכת הניקוד בנויה מכמה וכמה חוקים אשר נוגעים להברות, לבניינים ולמשקלים של מילים, שלפיהם המילה מנוקדת.
מבלי להכביר במילים בעניין זה נציין כי תנועות גדולות (קמץ וצירה למשל) מופיעות בהברות פתוחות, ותנועות קטנות (פתח וסגול למשל) מופיעות בהברות סגורות. ובכל זאת, מערכת הניקוד כולה כוללת עוד הוראות וכללים רבים אחרים, שכאן קצרה היריעה מלהכיל.
מהו ניקוד ספר?
ניקוד ספר הוא תהליך שבו מנוקדות המילים בספר, בין אם באופן מלא ובין אם באופן חלקי, על ידי עורך לשון אשר עבר הסמכה בתחום, ועל פי חוקים קבועים שאינם ניתנים לשינוי או לשיקול דעתו של הסופר (בניגוד לפעולות מסוימות הנוגעות לעריכת הלשון, לדוגמה).
ישנם שני ז'אנרים שבהם הניקוד רווח מאוד: ספרי ילדים (ובכלל זה גם ספרי נוער לנערים צעירים) וספרי שירה.
ספרי הילדים מנוקדים כמעט כולם, וזאת בעיקר כדי להקל על הילדים את ראשית הקריאה, וגם לסייע להורים בקריאה נכונה יותר כדי שאלו יספגו את חוקי השפה בצורה נכונה מגיל צעיר.
שיקול נוסף הוא המראה של ספר ילדים מנוקד, שהיום נתפס בעיני רבים בשל או מושקע יותר כאשר הוא מנוקד.
ספרי שירה לא מנוקדים כולם – אך רווח מאוד לעשות זאת גם בז'אנר זה, שכן הניקוד מאפשר הבנה ברורה יותר ועמוקה יותר של טקסט שנחשב בדרך כלל עמוק ומורכב יותר בהשוואה לסיפורת או רומן, למשל.
כמו כן, היות שבשירה לרוב המשפטים קצרים, לא בהכרח ניתן להבין את הקשר המילה מן המשפט ועל כן נהוג לנקד. לבד מזה, הניקוד גם משווה לטקסט מראה מכובד ומרשים יותר, כיאה לז'אנר בעל 'ניחוח' אומנותי מאוד.
ניקוד ספר נעשה גם במקרים ספציפיים, כאשר נדרש סיוע בקריאה במקום נקודתי.
ניקוד שכזה נקרא ניקוד עזר, כיוון שהוא "עוזר" לקרוא נכון את הטקסט, והוא מבטיח שהקריאה – גם בספרים שאינם מנוקדים במלואם – תהיה חלקה יותר וברורה יותר.
כך למשל, המילה ירח יכולה להיות מבוטאת כ'יָרֵחַ' או כ'יֶרַח'. ניקוד עזר, אפילו רק תחת האות יו"ד יכול לסייע כאן מאוד לקורא.
למה חשוב לנקד ספר?
כפי שבוודאי כבר הבנתם, לניקוד תפקידים רבים.
אלו הסיבות העיקריות שבגללן כדאי וחשוב לנקד ספר כיום:
- קלות קריאה: הניקוד יכול לסייע לא פעם בקריאה קלה ושוטפת יותר, כאשר ישנה מילה אשר אפשר לקרוא בכמה דרכים.
- הבנה ברורה: כאשר הטקסט חף מניקוד, אנחנו עשויים לעיתים לא להבין במדויק כל מילה או כל צליל שנכתב. הניקוד מסייע לכך מאוד – ולכן יתאים מבחינה זו בעיקר לספרי שירה הידועים בדקויותיהם.
- תרגול קריאה: ספרי ילדים, באופן טבעי, מיועדים לצעירים שבינינו – בהם כאלו שרק כעת לומדים לקרוא וצריכים לתרגל זאת. הניקוד מסייע להם הן בהבנת הקריאה והן בתרגול שלה, ולכן כמעט כל ספר ילדים שיוצא לאור מנוקד.
- הגייה נכונה: עבור אותו קהל צעיר, גם זה שעדיין אינו קורא, חשובה מאוד ההגייה הנכונה. אלו ילדים שעושים את צעדיהם הראשונים בתחום הדיבור, וככל שהשפה שתישמע סביבם בשלב זה תהיה מדויקת יותר, כך הם ידברו נכון יותר בהמשך. לכן ניקוד בספרי ילדים יכול להבטיח שההורים יבטאו את המילים בצורה טובה יותר, וכך יעבירו זאת לילדיהם.
- ניקוד מילים זרות או שמות שהגייתם לא מוכרת: בספרים רבים משולבות מילים לא מוכרות בשפה זרה, או שמות של אנשים שהקורא הישראלי ככל הנראה לא יבטא אותם כראוי (לרוב מאותה סיבה – המקור הלועזי של המילים). ניקוד יכול לסייע גם כאן ולאפשר לקורא ללמוד כיצד הוגים את המילים הללו בצורה נכונה.
ישנן עוד סיבות, מרכזיות פחות, שבגללן מומלץ לנקד ספר – כדוגמת מראֶה הטקסט המנוקד והמעמד שהוא זוכה לו בעקבות כך (בין היתר בשל הדמיון לטקסט התנ"כי, כנראה).
כך או כך, כדאי מאוד לשקול זאת, בטח ובטח כשמדובר בשני הז'אנרים שבהם הניקוד נפוץ כל כך, כמו ספרי ילדים וספרי שירה.
תהליך ניקוד ספר – וההשקעה
הניקוד עצמו הוא מלאכת מחשבת של ממש. התכונות המרכזיות אצל נקדן מקצועי הן קפדנות וידע רב בניקוד ובלשון.
זהו תהליך הדורש אחריות וגישה יסודית, ולא כל אחד יכול לעשות זאת בצורה מקצועית וחפה מטעויות.
כפי שציינו בתחילה, מדובר בעבודה אשר צריכה לקחת בחשבון הגייה של כל אות ואות, של כל עיצור ושל כל תנועה, כדי ליצור את הניקוד המושלם עבור הטקסט המבוקש.
העבודה הזו היא עבודת נמלים, שאורכת כמה שבועות לפחות ואף חודשים בודדים – תלוי באורך הטקסט ובמורכבותו.
המנקד מקבל את הספר לידיו לאחר עריכה (משום שכל שינוי בטקסט מחייב שינוי גם של הניקוד עצמו).
ברגע שיחל בניקוד הוא יתעמק בו וישאף להבינו בצורה מושלמת, כדי לעמוד על דקויות ההגייה הנכונות – זכר ונקבה, שם עצם מיודע ולא מיודע, הבהרות סגורות ופתוחות ועוד.
רק בדרך זו ניתן לבצע את הניקוד בצורה טובה.
במקרים מסוימים הנקדן אף יתייעץ עם הסופר, כדי לוודא שהבין למה התכוון ולוודא שהניקוד שבוצע הוא הנכון.
מנהל ההפקה של הספר בהוצאת ספרי ניב, המלווה את הסופר מראשית תהליך ההוצאה, ידאג לקיומו של קשר רציף בין הסופר לבין הנקדן, למטרה הזאת בדיוק.
בתום עבודת הניקוד תידרש עבודת הגהה, כלומר עבודה אשר תוודא כי לא נעשה טעות בניקוד או שהמנקד לא 'פספס' סימן ניקוד במקומות מסוימים.
את השלב הזה יכול לבצע המנקד עצמו, אך רצוי שהוא ייעשה על ידי אדם אחר, מומחה גם הוא בניקוד בשביל לוודא שהספר חף מטעויות ככל הניתן.
ומה באשר למחיר ניקוד ספר? מחיר זה נקבע, כמו כל עבודה בתחום העריכה, על פי אורך הטקסט ועל פי מורכבותו.
המנקד יבקש לראות את הטקסט לפני שיתחיל לעבוד עליו, ולאחר שיבחן זאת באופן מקצועי, יספק את הצעת המחיר שלו ולאחר אישור יתחיל לעבוד.
מדוע עדיף שלא להשתמש במערכת ניקוד אוטומטית?
כיום ישנם תוכנות ניקוד (אחת מהמפורסמות שבהן היא נקדן) אשר מציעות ניקוד אוטומטי של הטקסט.
יש הרואים בכך תחליף לניקוד ה'אנושי', אך בפועל התוכנות הללו לא יכולות להחליף את המנקד באופן מלא, משום שהן אינן מסוגלות להבחין באותן דקויות שציינו קודם.
לכן, בייחוד בטקסטים ארוכים, חשוב שהניקוד ייעשה מתחילתו ועד סופו על ידי המנקד, איש המקצוע, ולא על ידי תוכנה לניקוד אוטומטי.
כאן נציין דבר חשוב נוסף: לרוב, מומלץ שהטקסט שמועבר לניקוד יהיה טקסט נקי, ללא סימני ניקוד כלל, שכן כך יהיה קל יותר לנקדן לעבוד.
טקסט שכבר נוקד, על ידי מנקד מנוסה פחות או על ידי אותה תוכנת ניקוד אוטומטית, ידרוש מהמנקד לבצע עבודה כפולה – גם לנקד בעצמו, וגם לוודא שהניקוד ש'בא עם הטקסט' נכון ומדויק.
לכן עדיף בהחלט שהטקסט המיועד לניקוד יגיע 'נקי' לחלוטין.
למה חשוב לעבוד עם מנקד מקצועי?
רבים מתפתים להעביר את הטקסט שלהם לאדם שהם מכירים וסומכים עליו – אך כזה שלא בהכרח יודע כיצד לנקד באופן מלא.
כאן חשוב להבהיר: אין כל אפשרות לנקד טקסט באופן מושלם אם לא מכירים את חוקי מערכת הניקוד במלואה.
המערכת הזו כוללת מאות כללים ו'חוקים', שאותם לומדים רק אלו שהוסמכו לכך באופן מקצועי במוסדות הלימוד המתאימים.
רק לשם ההמחשה נספר כי קורס בניקוד באקדמיה יכול להימשך שנה ואף יותר מזה, ונחשב לאחד המקצועות הקשים ביותר בתחום העריכה והלשון בכלל.
אדם אשר זוכר את החוקים הכלליים אולי ייחשב שולט בניקוד באופן סביר, אך המשמעות היא שהניקוד שייעשה בסופו של דבר יהיה טוב ב־70%.
ספר טוב, איכותי באמת ומקצועי, הוא כזה שהניקוד בו חף מטעויות.
אגב, כל אלו נכונים לא רק לניקוד, אלא גם להגהת ניקוד: אדם המבצע הגהת ניקוד הוא אדם אשר מוסמך לנקד, ממש כמו אותו אדם שניקד את הספר שלכם.
גם כאן שליטה חלקית בתורת הניקוד לא תספיק ליצירת טקסט מנוקד במלואו.
ניקוד בהוצאת ספרי ניב
בהוצאת ספרי ניב עובדים מנקדים מקצועיים ומוסמכים שמבצעים עבודות ניקוד לספרים שלמים במשך שנים – בין אם לספרי ילדים ובין אם לספרי שירה – וכן ניקוד עזר בספרים שלא מתבצע בהם ניקוד מלא.
מדובר במנקדים מוסמכים שהוכשרו לכך במוסדות הרלוונטיים, ומגיעים להוצאת ספרי ניב כשבידיהם כל הידע וכל הכלים הדרושים כדי לבצע ניקוד איכותי וחף מטעויות.
כמו בכל שלבי תהליך ההוצאה, מנהל ההפקה של הספר ילווה את הסופר גם בשלב הניקוד ויוודא שהוא מתבצע כראוי.
כל זה כולל גם את קצב ניקוד הספר, את איכות הניקוד ואת איכות הגהת הניקוד.
בדרך זו אנו מבטיחים שגם שלב הניקוד, שנחשב קריטי ובעל חשיבות עצומה בספרים רבים, יתבצע על הצד הטוב ביותר.