יעל אברהם – הינה פסיכולוגית חינוכית מומחית, מטפלת משפחתית מוסמכת, ומטפלת קוגניטיבית התנהגותית. השתלמה בלימודי גשטאלט מטעם המכון הבינלאומי לגשטאלט בקליבלנד אוהיו וכן לומדת פסיכותרפיה בבית הספר “דעת”. יעל אברהם מרצה ומלמדת במהלך השנים במסגרות שונות כגון: הכשרת מטפלי CBT במרכז חוסן תל אביב, מכון פסגות, מרכזי הפסגה ברחבי הארץ, שירותים פסיכולוגיים, אוניברסיטת ירושלים, אוניברסיטת בן גוריון, אוניברסיטת בר אילן ועוד. יעל כתבה מאמרים רבים פורצי דרך בתחום העבודה הטיפולית עם הילד הדחוי חברתית, עם ילדי כיתתו, ועם הוריו. במאמריה היא נותנת כלים מעשיים ופרקטיים לטיפול בתופעת הדחייה.
בשנת 2018 הוציאה יעל לאור את ספרה: דחייה חברתית אין מצב שמפנים את הגב” בהוצאת ספרי ניב. הספר עוסק באופן ישיר בהתמודדות עם תופעות של דחייה חברתית החל משלב המניעה הראשונית עבור במתן כלים לפיתוח מיומנויות חברתיות הן של הילד הדחוי חברתית והן של בני כיתתו, ועד לטיפול בתופעת החרם. הספר זוכה להצלחה בארץ והודפס כבר בעשר מהדורות בארץ כולל מהדורה דיגיטאלית.
בשנת 2019 הספר תורגם לרוסית והושק במוסקבה בהשקה חגיגית אליה הגיעו מטפלים ומטפלות מרוסיה והסביבה. המהדורה הראשונה כבר אזלה במוסקבה והוא זוכה להדים טובים בקרב קהילת המטפלים דוברי הרוסית גם בארץ. ניתן לרכוש את הספר גם ברוסית דרך המחברת יעל אברהם (במייל או בטלפון).
בשנת 2020 תורגם הספר לערבית. נעשתה אדפטציה לחברה הערבית בארץ, יעל אברהם וקולגה שלה הפסיכולוג איברהים אל-עטאונה הסתובבו ביישובים ערביים ברחבי הארץ וליקטו סיפורים על דחייה חברתית מאנשים שנענו לקריאה בפייסבוק לשתף בסיפורי דחייה שחוו. ניתן לרכוש את הספר ישירות מן המחברת יעל אברהם
הספר תורגם גם לכתב ברייל לטובת מטפלים עיוורים ולקויי ראיה.
כתבו על הספר בעברית:
הרב שי פירון שר החינוך לשעבר: “ספרה של יעל אברהם פורץ דרך. משמעותו פשוטה: אנושיות, חמלה, ראיית כל אדם על מקומו ובעיקר – פתיחת הלב. חיי האדם נבחנים ביכולתנו לנהל חיים שיש בהם ‘פנים אל פנים’, הפניית גב היא ביטוי לניכור וזרות, להעצמת היחיד על חשבון האחר. דחייה חברתית יכולה להפוך לפגיעה אנושה בעתידו של צעיר, היא פצע מדמם, כואב, מוחק אישיות ומטלטל. הספר מציע ריפוי ותיקון חברתי עמוק ומניח תשתית לכינונה של חברה מוסרית ומכילה”.
ד”ר אורית אלפי מנהלת השירות הפסיכולוגי בבאר שבע: “ספר חובה לכל מי שכאבם של הילדים הדחויים נגע אי פעם לליבו. יעל אברהם משרטטת ביד בטוחה ומקצועית שפע של דרכי התמודדות. המבט האנושי ומלא החמלה שעולה מתוך דפי הספר מעניק לקוראים הבנה עמוקה לצד אופטימיות, תקווה וכלים מעשיים”.
שבתאי מג’ר פסיכולוג ייעוצי-תעסוקתי מומחה בעל קליניקה פרטית. משורר. מדריך ומנחה קבוצות וסדנאות כתיבה. מלמד באוניברסיטת בר אילן. בסקירה בכתב העת פסיכו-אקטואליה אוקטובר 2018:
אפשר להתחיל לפגוש את הספר בסוף, בעיון בשאלונים הנספחים. הסעיפים והמושגים כבר פורשים מניפת ידע על התחום, מגדירים אותו ומזמינים להיכרות מעמיקה. הספר הוא “פרוייקט נפש”, או “מסע נפש” שהמחברת פותחת בפנינו, מגלה לנו סוגייה אנושית רגישה, שממבט ראשון הלב נחמץ, וגם מתרחב. הספר נכתב מהנשמה. נראה שיעל אברהם הכפיפה עצמה למסגרות של דיון מבוסס ותיאורטי, אך ניכר שנקודת המוצא היא נשמה. וכך הספר פוגש את הקורא: מיד מחבר לתמונות עבר ולחוויות מעוררות רגשות חזקים. חוויות שמעלות דמויות מהעבר, מבית הספר ומקבוצות השתייכות שונות, ומציעות שמה שנתפס בזמנו ומאז, כמצב נתון, מבלי נתינת דעת יתירה, מצטייר כאן כתופעה חברתית אנושית עמוקה שמזמינה את כולנו להביט וללמוד. הספר מעורר אי נוחות ובכך גם כוחו. זו אי נוחות שגורמת לערנות, למודעות ויוצרת הזמנה להתייחס אחרת אל האנשים שלצידנו, ובכך גם הפניית המבט אל עצמנו אל כוחנו המוסרי והקניית מצב חדש לגישה שונה. התיאורים והמודלים מספקים כלים מעשיים לאנשי המקצוע. הספר מציג חשיבה טיפולית רגישה, קשובה לילדים ולנערים ועושה איתם יחד את הצעדים. יש בו רעיונות טיפוליים יפים ומעודנים, נבונים, קליטים ויעילים.
מתוך ריאיון של נורית כוכבי ראש המסלול להורות ומשפחה במכללת קיי יוני 2019: במפגש עם יעל אברהם חשבתי על התפקיד הקריטי של הורים לקבל את ילדיהם כפי שהם, להאמין בהם בצעדיהם ולא להיענות לדאגות ולחששות, לבטוח בילדיהם ובדרכם. התמודדות עם נושא הדחייה החברתית היא התמודדות קשה ומורכבת משום שהיא חושפת צדדים רבים של חולשה ופגיעות אצל כל הנוגעים בדבר: הורים, ילדים מורים ותלמידים. יעל אברהם מציעה בספרה טיפול בסוגיה הכואבת והמכאיבה הזאת ביד מקצועית וחומלת אשר מפיחה תקווה לריפויו של הפצע הפרטי והחברתי של כולנו. (הריאיון המלא מופיע בכתב העת קולות של מכללת קיי יוני 2019)
ביקורת על המהדורה הרוסית של הספר
הדחייה היא אחד הפחדים הגדולים ביותר של כל אדם. תלמידי בתי הספר הופכים לפגיעים ולרגישים ביותר לכך. אני חושבת שכולם ייזכרו בקלות בילד מהכיתה שלהם שהיה קיים מחוץ לקולקטיב, לבדו, הם לא רצו להיות חברים שלו או שנראה היה להם שהילד הזה אדיש לפעילות הכללית ולא רצה לתקשר עם אחרים. אולי היית ילד כזה, או שכעת הילד שלך חווה חוויה דומה.
קיים מספר עצום של ספרים והדרכות בנושאים של מנהיגות. הם כותבים על הצלחה חברתית. יש מספר גדל והולך של ספרות על מופנמות ועל אנשים בודדים.
למה? כי כל סיפור של דחייה ובדידות הוא עליי על עצמי ועל אחרים.
יעל אברהם, פסיכולוגית מישראל, כתבה ספר יפהפה על ילדים דחויים. היא עבדה 11 שנים כמטפלת באופן אינדיבידואלי ובקבוצה עם ילדים שסבלו מדחייה.
בספר שלה היא מציעה עזרה פסיכולוגית: יעל מתארת בפירוט טכניקות שונות של עבודה פרטנית וקבוצתית, כתיבת תוכניות עבודה לצוות, היא מציעה המלצות קונקרטיות וברורות.
כמו כן יש בספר כלי אבחון להערכת הכישורים החברתיים של הילד, משחקים לקבוצות של ילדים (הייתי מנסה אותם גם על מבוגרים).
ספר נפלא! יש בספר הרבה תרגולים, סיפורים שיוצאים מהלב, הספר נותן תקוה כי בעזרת מבוגרים רגישים ילדים יוכלו ללמוד להתארגן ולהתקיים יחדיו ללא דחייה וניכור.
הופעות של יעל אברהם בתקשורת
ריאיון בתוכנית טלויזיה בנושא החרם החברתי
ריאיון בתוכנית סופרים מספרים ברדיו החברתי עם יהודה ניב מייסד ספרי ניב.
מאמרים של יעל אברהם
תמונות מהשקת הספר במהדורה הרוסית